020-6973074 info@c-enter.org

Fysiotherapie bij bekken klachten

Wat is fysiotherapie bij bekken klachten?

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodem problemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodem klachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld. Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap. Vanuit de zwangerschapsbegeleiding is ook de behandeling van bekkenpijn ontstaan.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:
– ongewild verlies van urine en/of ontlasting
– niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
– moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
– verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen
– pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
– bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
– fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
De zorgverzekeraar vergoedt de fysiotherapeutische behandeling, mits u bent verwezen door uw huisarts of specialist.

Maak een afspraak met één van onze specialisten

Bekkenbodeminstructies:

Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.
Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’.
Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander kan leiden tot verschillende klachten. Dat kan betekenen:
– moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
– een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
– een verzakkingsgevoel
– moeite met uitplassen en/of ontlasten.
– pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
– bekkenpijn
– pijn bij vrijen
– erectiestoornissen

Overactieve bekkenbodem:

De bekkenbodem ligt als een hangmatje van dunne spierlagen onderin het bekken. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook. Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot de volgende klachten: – pijn in de onderbuik, onderrug en/of in de bekkenbodem zelf – pijn rond de geslachtsorganen – plasproblemen, niet goed kunnen uitplassen – veelvuldige urineweginfecties – obstipatie – problemen bij ontlasten, onvolledige lediging bij ontlasten – het ontstaan van aambeien – pijn bij gemeenschap (zowel bij mannen als bij vrouwen) – erectiestoornissen Een combinatie van deze klachten kan ook voorkomen. Een bekkenfysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van en omgaan met deze te hoge spierspanning, die vaak samengaat met een verhoogde spierspanning in andere delen van het lichaam. Er zal aandacht worden besteed aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen, zonder onnodige spierspanning of persgedrag. Daarnaast kan aandacht besteed worden aan de rol van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten. Een keus zal gemaakt worden aan de hand van de specifieke klachten van de patiënt en altijd in overleg met de patiënt.

Bekkenpijn (peripartum pijn):

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen. Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijnklachten.

Deze specialisatie is aanwezig in: