020-6973074 info@c-enter.org

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Is het acupunctuur?

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten: zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. https://m.youtube.com/watch?v=TIvIo70Z3eI

Hoe uit een triggerpoint zich:

 • Pijn / stijfheid lokaal in een spier; pijn  ‘op afstand’
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • Koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid ea.

Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!

Hoe ontstaat een triggerpoint?

 • Acuut – bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk.
 • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding.
 • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS).
 • Overbelasting/blessures bij sporters.
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips.
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie.Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie).
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Maak een afspraak met één van onze specialisten

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak  meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel.  Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

Vaak is dry needling een onderdeel van uw behandeling en gaat u verder met de therapie bij uw eigen therapeut. Blijkt alleen dry needling voldoende dan krijgt u krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

 

Deze specialisatie is aanwezig in: