020-6973074 info@c-enter.org

Oefentherapie

Wat is oefentherapie?

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen er klachten ontstaan of aanhouden, aan bijvoorbeeld de rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. Het doel van oefentherapie is om de klachten te laten verdwijnen, verminderen of te voorkomen op de langere termijn, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden.

Oefentherapie biedt paramedische zorg op het gebied van houding en beweging. Met behulp van oefeningen op maat, die gemakkelijk in het dagelijkse leven kunnen worden toegepast, leert de cliënt anders en beter bewegen. De oefentherapeut kijkt niet alleen naar de klacht van de cliënt, maar betrekt zijn omgeving en dagelijkse activiteiten daar ook bij. Doordat de cliënt bewust wordt gemaakt van zijn eigen houdings- en bewegingsgedrag, wordt de cliënt zelfredzaam en zullen de klachten op de lange termijn wegblijven.

Wanneer naar de oefentherapeut?

  • Bij klachten veroorzaakt door houdings- en bewegingsafwijkingen (voet, -knie of rugklachten)
  • Bij een inactieve houding (ook bij jongeren in de groei)
  • Voor verbetering van houding en beweging ter voorkoming van werk gerelateerde klachten
  • Bij ademhalingsproblematiek
  • Bij nek-schouderklachten
  • Bij spanningshoofdpijn
  • Bij reumatische aandoeningen (zoals arthrose, ziekte van Bechterew)
  • Bij neurologische klachten (hernia, stenose, uitstralingsklachten in armen of benen)
  • Bij orthopedische aandoeningen (scoliose, ziekte van Scheuermann)

Voor meer informatie, bekijk de sites voor Oefentherapie Cesar/Mensendieck: www.vvocm.nl  of www.cesar-info.nl

Maak een afspraak met onze oefentherapeute

Werkwijze

De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Er wordt niet alleen naar de klachten gekeken, maar naar uw gehele lichaam. Grote spiegels laten u zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren. Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of u een zittend of staand beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet, of kleine kinderen verzorgt. Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen. Deze oefeningen kunt u thuis of op uw werk herhalen.

Bron: VVOCM

Charlotte Schoordijk 

Oefentherapeut Mensendieck

Ik ben een gemotiveerde .............

…oefentherapeute.

Mijn doel is om uw klachten van het lichaam te laten verdwijnen verminderen en/of te voorkomen. Om dit doel te bereiken kijk ik als oefentherapeut naar hoe u uw lichaam gebruikt in het dagelijks leven.

Moet u bijvoorbeeld veel staan, bukken, lopen of zit u door het werk de hele dag dan kan dit klachten veroorzaken. Bij mij leert u hoe u uw beweeggedrag en houding kan aanpassen, want gezond bewegen kunt u leren!

Ook kunt u bij mij terecht met klachten van de nek/schouders en armen, klachten van de (lage) rug en neurologische aandoeningen. Heeft u ademhalings- en/of ontspanningsproblemen dan kunt u ook bij mij terecht. Ik heb als oefentherapeut ervaring in het behandelen van patiënten met Parkinson, ouderen met balansproblematiek en behandelen in groepsverband.

In 2017 ben ik begonnen met de master Sportfysiotherapie, met als specialisatie de jeugdige sporter. Voor al uw sportklachten en revalidatie kunt u bij mij terecht.